Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Sensory and chemical evaluation of tea brews prepared with the assistance of ultrasound (Avaliação sensorial e química de infusões de chás preparados com o emprego do ultrassom)

Opis bibliograficzny

Sensory and chemical evaluation of tea brews prepared with the assistance of ultrasound (Avaliação sensorial e química de infusões de chás preparados com o emprego do ultrassom). [AUT. KORESP.] RADOSŁAW KOWALSKI, [AUT.] JAKUB WYROSTEK, KLAUDIA KAŁWA, GRAŻYNA KOWALSKA, URSZULA PANKIEWICZ, MONIKA SUJKA, MARZENA WŁODARCZYK, ARTUR MAZUREK. Ciênc. Rural (Online) 2019 Vol.49 no11 e20190056, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1590/0103-8478cr2019005
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Ciência Rural 2019 Vol.49 no11, e20190056
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to evaluate sensory and phytochemical (polyphenols, flavonoids and caffeine) estimation of black and green tea brews obtained in an alternative way through brewing with the assistance of ultrasound. Brews produced with the application of sonication for 2 minutes and 1 minute were the most preferred by the sensory evaluation team. Evaluation of the brews in terms of component descriptors, i.e. fragrance, flavour and colour, was varied and depended on the kinds of tea and on the applied experimental factors. It was demonstrated that ultrasound have a significant effect on the extraction of active substances, i.e. polyphenols, flavonoids and caffeine, from black and green tea. The application of sonication caused a significant increase in the concentration of flavonoids (by ca. 29% and 73%), polyphenols (by ca. 34% and 41%) and caffeine (by ca. 51% and 60%) in the tea brews.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45976) wydawnictwo ciągłe #45976

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,556
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 października 2019 13:20
Ostatnia aktualizacja:17 sierpnia 2021 13:55

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się