Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Niekonwencjonalne metody ekstrakcji - ekstrakcja ekologiczna (Unconventional methods of extractions - green extraction)

AUT. KORESP. KAROLINA NOWOSAD, AUT. MONIKA SUJKA.

Opis bibliograficzny

Niekonwencjonalne metody ekstrakcji - ekstrakcja ekologiczna (Unconventional methods of extractions - green extraction). [AUT. KORESP.] KAROLINA NOWOSAD, [AUT.] MONIKA SUJKA. Wiad. Chem. 2019 Vol. 73 Nr 9/10 s. 465-479, bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Wiadomości Chemiczne 2019 Vol. 73 Nr 9/10, s. 465-479
Rok: 2019
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Extraction is a method of extracting a chemical from a solution or mixture of solid substances. Conventional methods of extraction, for example, Soxhlet method, require the use of hazardous solvents, are time-consuming and cause degradation of the extracted compounds. Green extraction is characterized by the speed, it gives a quantitative recovery of the extract and does not cause degradation of the components. It takes place at a lower energy consumption than conventional extraction. A number of novel alternatives to conventional extraction techniques have been proposed, including ultrasonic assisted extraction (UAE), supercritical fluid extraction (SFE), enzyme extraction or pulsed electric field. These techniques allow to reduce or eliminate the use of toxic solvents, improve process efficiency and extract quality. The temperature of the above-mentioned processes is low, which affects the behavior of temperature-sensitive substances. The widely used "green extraction" is SFE - extraction with supercritical fluid. The solvent is a supercritical fluid, most often carbon dioxide. Ultrasonic extraction is environmentally friendly, easy to use, versatile and relatively cheap compared to other innovative techniques. This technique can be used to extract, for example, polysaccharides, essential oils, proteins, peptides, dyes, pigments and bioactive substances. Extraction with the use of pulsed electric field is used to extract mainly polyphenols and other bioactive components. Extraction with enzymes (mainly pectinases, cellulases and hemicellulases) is widely used in the food industry, eg for clarifying beer and juices. The extraction yield depends on the solvent system, temperature, enzyme function, substrate availability and pH.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45998) wydawnictwo ciągłe #45998

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 października 2019 09:31
Ostatnia aktualizacja:7 grudnia 2021 09:56

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się