Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ ozonowania wody na zawartość bioaktywnych związków fenolowych i okres przydatności do spożycia świeżej kolendry (Coriandrum sativum L.) (Effect of water ozonation on the content of bioactive phenolic compounds and shelf-life of fresh coriander (Coriandrum sativum L.))

Opis bibliograficzny

Wpływ ozonowania wody na zawartość bioaktywnych związków fenolowych i okres przydatności do spożycia świeżej kolendry (Coriandrum sativum L.) (Effect of water ozonation on the content of bioactive phenolic compounds and shelf-life of fresh coriander (Coriandrum sativum L.)). [AUT.] AGNIESZKA NAJDA, [AUT. KORESP.] KAMILA KLIMEK, HALINA BUCZKOWSKA, [AUT.] SEBASTIAN BALANT, EDYTA WRZESIŃSKA-JĘDRUSIAK. Przem. Chem. 2019 T. 98 Nr 10 s. 1566-1570, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15199/62.2019.10.7
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019 T. 98 Nr 10, s. 1566-1570
Rok: 2019
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Leaves of fresh coriander (Coriandrum sativum L.) were treated with 5, 10 or 15 ppm solns. of O3 and then subjected to microbiol., sensory (color, taste, texture) and chem. (content of chlorophyll, carotenoids, vitamin C, polyphenols and flavonoids) assessment after 0, 3, 6, and 9 days of storage. Content of the chlorophyll, carotenoids and vitamin C decreased during storage, while content of polyphenols increased noticeably. Antioxidant activity remained unchanged.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46000) wydawnictwo ciągłe #46000

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,485
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 października 2019 14:07
Ostatnia aktualizacja:4 lutego 2022 10:34

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się