Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Związki bioaktywne w mięsie i ich znaczenie w żywieniu człowieka.

Opis bibliograficzny

Związki bioaktywne w mięsie i ich znaczenie w żywieniu człowieka. [AUT.] MICHAŁ PRASOW, PIOTR DOMARADZKI, ANNA LITWIŃCZUK, MAREK KOWALCZYK. Med. Ogólna Nauki Zdr. 2019 T. 25 Nr 3 s. 170-180, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.26444/monz/112261
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2019 T. 25 Nr 3, s. 170-180
Rok: 2019
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Angielski:

Introduction and objective: Meat and offal from slaughter animals are the most valuable products in terms of nutritional value, because they provide many nutrients, building and regulating substances. Although meat is commonly perceived as a source of protein, vitamins and minerals, recent studies indicate that it is also an important source of bioactive substances contributing to the proper functioning of the human body. The aim of the study is to present the most important biologically active compounds found in meat and to discuss their pro-health functions in the human body. Description of the state of knowledge: The main bioactive compounds present in meat include: L-carnitine, creatine, carnosine, anserine, taurine, conjugated linoleic acid, α-lipoic acid, coenzyme Q10, γ-aminobutyric acid, glutathione and bioactive peptides. They have a positive impact on the heart, brain, muscle health and their regeneration. They also have a significant effect on the metabolism regulation. It is also worth noting that the bioavailability of many of these nutrients found in meat is greater, compared to plants-based food products. Summary: According to anthropologists, the consumption of a high-value product such as meat contributed to acceleration of human evolution. Today, it is also an important component of the diet not only because of the nutritional requirements of the body, and the presence of many biologically active substances. It should be emphasized that an appropriate supply of bioactive compounds ensures the optimal growth and development of the human body, and may also have a preventive effect in many civilization diseases.

Polski:

Wprowadzenie i cel pracy.: Mięso i podroby zwierząt rzeźnych pod względem wartości odżywczej zaliczane są do najbardziej cennych produktów, dostarczają bowiem wielu składników odżywczych, budulcowych i regulujących. Chociaż mięso jest powszechnie postrzegane jako źródło białka, witamin i składników mineralnych, to badania ostatnich lat wskazują, iż jest również ważnym źródłem substancji bioaktywnych, przyczyniających się do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Celem pracy jest przedstawienie najważniejszych związków biologicznie czynnych występujących w mięsie i omówienie ich funkcji prozdrowotnych w organizmie człowieka. Skrócony opis stanu wiedzy.: Do głównych związków bioaktywnych obecnych w mięsie zaliczyć należy: L-karnitynę, kreatynę, karnozynę, anserynę, taurynę, sprzężony kwas linolowy, kwas α-liponowy, koenzym Q10, kwas γ-aminomasłowy, glutation oraz bioaktywne peptydy. Wpływają one pozytywnie na pracę m.in. serca, mózgu, mięśni oraz ich regenerację. Mają również znaczący wpływ na regulację metabolizmu. Warto również podkreślić, że biodostępność wielu z tych składników odżywczych występujących w mięsie jest większa w porównaniu do alternatywnych produktów spożywczych np. pochodzenia roślinnego. Podsumowanie: Według badań antropologów spożywanie wysokowartościowego produktu, jakim było mięso, przyczyniło się do przyspieszenia ewolucji człowieka. Również w dzisiejszych czasach mięso stanowi ważny składnik diety nie tylko ze względu na zaspokajanie potrzeb odżywczych organizmu, ale również obecność wielu substancji biologicznie czynnych. Należy podkreślić, iż odpowiednia podaż związków bioaktywnych zapewnia optymalny wzrost i rozwój organizmu człowieka, jak również może wykazywać działanie prewencyjne w przypadku wielu chorób cywilizacyjnych.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46064) wydawnictwo ciągłe #46064

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 listopada 2019 09:17
Ostatnia aktualizacja:1 lutego 2022 14:38

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się