Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Exercise-induced changes in skin temperature and blood parameters in horses.

Opis bibliograficzny

Exercise-induced changes in skin temperature and blood parameters in horses. [AUT. KORESP.] MARIA SOROKO, [AUT.] KINGA ŚPITALNIAK-BAJERSKA, DANIEL ZABORSKI, BŁAŻEJ POŹNIAK, KRZYSZTOF DUDEK, IWONA JANCZAREK. Archives of Animal Breeding - Arch. Tierz. 2019 Vol. 62 Issue 1 s. 205-213, il., bibliogr., sum. DOI: 10.5194/aab-62-205-2019
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to assess the effects of training on haematological and biochemical blood parameters as well as on the changes in body surface temperature in horses. In order to identify the predictive value of surface temperature measurements as a marker of animal's performance, their correlations with blood parameters were investigated. The study was carried out on nine horses divided into two groups: routinely ridden and never ridden. Infrared thermography was used to assess surface temperature changes before (BT) and just after training (JAT) on a treadmill. Seven regions of interest (ROIs) located on the neck, shoulder, elbow, back, chest, gluteus and quarter were analysed. The blood samples were taken BT, JAT and 30 min after training (30AT). Haematological parameters including white blood cells, lymphocytes (LYMs), monocytes (MONOs), granulocytes (GRAs), eosinophils (EOSs), haematocrit (HCT) and platelets (PLTs) as well as biochemical parameters such as glucose (GLUC), urea, Na+, K+ and Ca2+, and creatine phosphokinase (CPK) were analysed. Our results indicated a significant increase in surface temperature JAT (p=0.043) in the neck, shoulder, elbow, gluteus and quarter in routinely ridden horses. Significant changes in EOS (p=0.046) and HCT (p=0.043) in the case of the never-ridden and routinely ridden group, respectively, were found between the times of blood collection. In addition, there was a significant effect of the horse group and the time of blood collection on the CPK activity (p=0.025 to p=0.045) and urea concentrations (p=0.027 to p=0.045). In the routinely ridden horses, there were significant correlations between the changes in MONO (ρ=0.40), GRA (ρ=−0.40), PLT (ρ=−0.77), HCT (ρ=−0.36), GLUC (ρ=0.56) and urea (ρ=0.56) and the total ROI temperature changes. Moreover, significant correlations between the changes in MONO (ρ=−0.86), EOS (ρ=−0.65), GLUC (ρ=0.85), urea (ρ=0.85), Na+ (ρ=0.59) and K+ (ρ=−0.85) and the total ROI temperature changes were found in never-ridden horses. Different changes in body surface temperature and blood parameters in routinely ridden and never-ridden horses could be associated with different conditioning and performance. A significantly higher surface temperature in routinely ridden horses, as well as the dynamics of changes in HCT, CPK and urea after training indicate better performance of these horses. Significant correlations between MONO, GLUC, and urea and a total ROI surface temperature as well as a negative correlation between MONO and the total ROI temperature in never-ridden horses indicated poor performance.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46070) wydawnictwo ciągłe #46070

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,991
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 listopada 2019 12:01
Ostatnia aktualizacja:17 sierpnia 2021 13:51

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się