Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ocimum tenuiflorum seeds and Salvia hispanica seeds: mineral and amino acid composition, physical properties, and use in gluten-free bread.

Opis bibliograficzny

Ocimum tenuiflorum seeds and Salvia hispanica seeds: mineral and amino acid composition, physical properties, and use in gluten-free bread. [AUT.] ALICJA ZIEMICHÓD, [AUT. KORESP.] MONIKA WÓJCIK, [AUT.] RENATA RÓŻYŁO. CYTA: Journal of Food 2019 Vol. 17 Issue 1 s. 804-813, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1080/19476337.2019.1658645
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
CyTA-Journal of Food 2019 Vol. 17 Issue 1, s. 804-813
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study was to compare mineral, amino acid composition, physical properties and use in gluten-free bread of seeds of holy basil (Ocimum tenuiflorum) with those of chia seeds (Salvia hispanica). Holy basil and chia seeds have variable chemical compositions. Holy basil is a valuable source of calcium, manganese, and iron andcontains significantly more methionine sulfone and tryptophan. However, higher levels of asparagine, threonine, serine, glutamic acid, proline, glycine, alanine, valine, isoleucine, leucine, phenylalanine, and lysine were found in chia seeds compared to holy basil seeds. With regard to energy consumption during grinding, holy basil appears to be more cost-efficient. The addition of both whole and ground O. tenuiflorum and S. hispanica had a favorable effect on bread crumb texture. Holy basil and chia swell intensely in water and can be used as hydrocolloid replacements in gluten-free bread.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46115) wydawnictwo ciągłe #46115

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,653
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 listopada 2019 10:47
Ostatnia aktualizacja:17 sierpnia 2021 13:44

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się