Znaczenie ekologicznych warzyw i owoców w profilaktyce i leczeniu chorób chronicznych.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Excessive application of synthetic fertilizers through soil degradation depletes it into many micronutrients. In addition in such conditions, nitrogen-rich compounds, as proteins and secondary metabolites, such as alkaloids, but less phenolic compounds, triterpenoids and other valuable bioactive substances are formed in plants. Therefore, the content of important for human health micronutrients and other bioactive ingredients are drastically low in food from intensive farming. Chronic illness has been identified as a major diet-dependent problem. It has been proven that organic farming provides higher plant health.
Nadmierne stosowanie nawozów syntetycznych degraduje glebę i zubaża ją w wiele mikroelementów. Ponadto tworzą się wtedy w roślinach głównie składniki bogate w azot, np. białka i wtórne metabolity, takie jak alkaloidy, a mniej związków fenolowych triterpenoidów i innych cennych substancji bioaktywnych. Dlatego zawartość ważnych dla zdrowia człowieka mikroelementów i innych składników bioaktywnych jest drastycznie mała w żywności z rolnictwa intensywnego. Choroby chroniczne uznano za główny dietozależny problem zdrowotny. Dowiedziono, że ekologiczna uprawa zapewnia większą wartość zdrowotną roślin.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 29 listopada 2019 15:25 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 7 lutego 2022 13:10 |