Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effects of probiotic fermentation of selected milk and whey protein preparations on bioactive and technological properties.

Opis bibliograficzny

Effects of probiotic fermentation of selected milk and whey protein preparations on bioactive and technological properties. [AUT. KORESP.] K. SKRZYPCZAK, [AUT.] E. FORNAL, A. WAŚKO, W. GUSTAW. Ital. J. Food Sci. (Testo Stamp.) 2019 Vol. 31 No 3 s. 437-450, il., bibliogr. DOI: 10.14674/IJFS-1438
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
ITALIAN JOURNAL OF FOOD SCIENCE 2019 Vol. 31 No 3, s. 437-450
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The objective of this study was to compare the effect of probiotic fermentation (conducted by L. acidophilus LA-5) of milk containing an addition of selected whey or milk protein preparations (whey protein concentrates, whole milk, whey protein isolate, casein glycomacropeptide or a-lactalbumin) on the technological and functional properties of obtained milk beverages. Determination of the antioxidative activities and identification sequences of biologically active peptides generated in selected protein preparations during probiotic fermentation also constituted the aim of the research. The results obtained indicate that the addition (1%) of a-lactalbumin into regenerated skimmed milk in the highest degree reduced the syneresis level in fermented products. Also, a-lactalbumin hydrolysates exhibited the strongest antioxidative properties (57.57±6.6%), while casein glycomacropeptide hydrolysates allowed us to obtain the highest amount of various biopeptides.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46148) wydawnictwo ciągłe #46148

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,855
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 grudnia 2019 12:07
Ostatnia aktualizacja:31 maja 2021 02:58

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się