Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The influence of selected preservation methods and storage time on the content of antioxidants in blackthorn (Prunus spinosaL.) fruits (Wpływ wybranych metod utrwalania oraz czasu przechowywania na zawartość przeciwutleniaczy w owocach tarniny (Prunus spinosa L.))

Opis bibliograficzny

The influence of selected preservation methods and storage time on the content of antioxidants in blackthorn (Prunus spinosaL.) fruits (Wpływ wybranych metod utrwalania oraz czasu przechowywania na zawartość przeciwutleniaczy w owocach tarniny (Prunus spinosa L.)). [AUT. KORESP.] KATARZYNA OLESIŃSKA, [AUT.] DANUTA SUGIER, ŁUKASZ SĘCZYK. Agronomy Science 2019 Vol. 74 Nr 1 s. 53-62, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24326/as.2019.1.5
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Celem pracy było określenie wpływu wybranych metod utrwalania oraz czasu przechowywania na zawartość przeciwutleniaczy w owocach tarniny (Prunus spinosa L.). Utrwalone owoce przechowywano przez 13 i 26 tygodni bez dostępu światła w temperaturze pokojowej (próby liofilizowane i suszone konwekcyjnie) oraz w temperaturze –20°C (próby mrożone). Wykazano, że zarówno sposób utrwalania, jak i czas przechowywania istotnie wpływały na zawartość polifenoli (antocyjanów, flawonoidów, polifenoli ogółem) oraz właściwości przeciwutleniające (siła redukcji jonów Fe3+) owoców tarniny. W miarę upływu czasu przechowywania notowano zmniejszenie zawartości antocyjanów we wszystkich wariantach utrwalania. W przypadku owoców mrożonych po 26 tygodniach przechowywania odnotowano wzrost zawartości flawonoidów (o 12,5%), polifenoli ogółem (o 48%) oraz zdolności do redukcji jonów żelaza (o 55%). W owocach suszonych po upływie tego okresu odnotowano zmniejszenie zawartości antocyjanów, wzrost zawartości polifenoli i siły redukcji. Największe wartości ocenianych parametrów po upływie założonego czasu przechowywania wykazano w liofilizatach.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46215) wydawnictwo ciągłe #46215

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:19 grudnia 2019 15:30
Ostatnia aktualizacja:6 grudnia 2021 15:46

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się