Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Estimation of energy and emissions properties of waste from various species of mint in the herbal products industry.

Opis bibliograficzny

Estimation of energy and emissions properties of waste from various species of mint in the herbal products industry. [AUT.] GRZEGORZ MAJ, [AUT. KORESP.] AGNIESZKA NAJDA, [AUT.] KAMILA KLIMEK, SEBASTIAN BALANT. Energies 2020 Vol. 13 Iss. 1, Article number 55 s. 1-13, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/en13010055
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Energies 2020 Vol. 13 Iss. 1, Article number 55, s. 1-13
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The paper presents the results of research on the physicochemical properties of plant biomass consisting of four mint species, these being Mentha × piperita L. var. citrata Ehrh.—‘Bergamot’, Mentha × rotundifolia L., Mentha spicata L., and Mentha crispa L. The research conducted consisted of the technical analysis of biofuels—determining the heat of combustion and the calorific value of the material under study, and the content of ash, volatile compounds, and humidity. In addition, elemental analysis was carried out for the biomass under study by determining the content of carbon, hydrogen, nitrogen, and sulfur. The research demonstrated that Mentha × piperita L. var. citrata Ehrh.—‘Bergamot’ had the highest energy potential with a gross calorific value of 16.96 MJ·kg−1, and a net calorific value of 15.60 MJ·kg−1. Among the tested materials, Mentha × rotundifolia L. had the lowest content of ash at 7.23%, nitrogen at 0.23%, and sulfur at 0.03%, and at the same time had the highest content of volatile fraction at 70.36%. When compared to hard coal, the estimated emission factors indicated a CO reduction of 29–32%, CO2 reduction of 28–31%, NOx reduction of 40–80%, SO2 reduction of 92–98%, and dust reduction of 45–61%, depending on the type of biomass used

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46226) wydawnictwo ciągłe #46226

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,004
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 grudnia 2019 08:05
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:05

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się