Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Low concentration short time ozonation of rapeseed seeds reduces the stability of the oil and content of some antioxidant components.

Opis bibliograficzny

Low concentration short time ozonation of rapeseed seeds reduces the stability of the oil and content of some antioxidant components. [AUT.] IZABELLA JACKOWSKA, MONIKA BOJANOWSKA, MONIKA STASZOWSKA-KARKUT, [AUT. KORESP.] MONIKA SACHADYN-KRÓL. Int. J. Food Sci. Technol. 2019Vol. 54 Issue 12 s. 3175-3184, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.14251
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2019Vol. 54 Issue 12, s. 3175-3184
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Ozonation is an innovative way to preserve high quality of seed during storage and it is an alternative to harmful organophosphorus agents. Disclosure of changes in the rapeseed oil under the influence of oxidative action of ozone on the seeds was the aim of the work and is presented for the first time. Two ozone concentrations and different length of ozonation were applied. The changes in tocopherols, phenolics, flavonoids contents, antiradical activity and oxidative stability were examined. The average vitamin E concentration was 33 mg per 100 g of oil before and 31.7 after ozonation of seeds. The average content of phenolic compounds was 14.3 mg of sinapic acid g−1 and 16.9 after the ozone treatment. Changes in the flavonoids content and antioxidant activity were observed too. Ozonation caused a decrease in the vitamin E concentration which resulted also in reducing the quenching of free radicals and reduction of oil induction time.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46234) wydawnictwo ciągłe #46234

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,773
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 grudnia 2019 10:48
Ostatnia aktualizacja:21 listopada 2021 17:32

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się