Menu
Tytuł:Improvement of the content and uptake of micronutrients in spring rye grain DM through nitrogen and sulfur supplementation.
Autorzy:[AUT. KORESP.] Hanna Klikocka , [AUT.] Anna Podleśna , Janusz Podleśny , Bartosz Narolski , Silvia Haneklaus , Elke Bloem , Ewald Schnug .
Szczegóły:Agronomy-Basel 2020 Vol. 10 Iss. 1, Article number 35
Streszczenie:

The aim of this field experiment was to analyze the influence of different nitrogen and sulfur doses on yield as well as the content and uptake of iron (Fe), manganese (Mn), copper (Cu) and zinc (Zn) by spring rye grain. The study was conducted in south-eastern Poland (2009–2011) on Cambisols (WRB 2015), in conditions of low sulfur content in soil. The experiment included four doses of N fertilization (0, 30, 60 and 90 kg ha−1) and two doses of S supplementation (0 and 40 kg ha−1). The analysis showed that fertilization with N and S had a positive effect on the studied features of spring rye. The highest grain yields were found after use of 90 kg N ha−1. The grain of rye fertilized with these doses of N was characterized by the highest concentration and uptake of tested microelements. The supplementation of sulfur in a dose of 40 kg S ha−1 improved the nitrogen effect, because the rye grain yield and the content and uptake of micronutrients (except Mn) by rye grain dry mass increased. The highest yield of spring rye grain and accumulation of Mn and Zn and intake of Mn, Zn and Cu by grain dry mass (DM) were obtained in the vegetation season of 2011, which was characterized by an optimal rainfall distribution. The highest accumulation of Fe and Cu and intake of Fe were obtained in the vegetation season of 2009. Significant correlations were found also between grain yield and the content and uptake of all studied micronutrients. The supplementation of NPK fertilization with sulfur can be a good means of agronomic biofortification for spring rye in order to increase the content and uptake of Fe, Mn, Zn and Cu.

Strona WWW:https://www.mdpi.com/2073-4395/10/1/35
DOI10.3390/agronomy10010035
BPP ID:(46, 46261) czyli wydawnictwo ciągłe o ID = 46261
PBN UID:5ec002c8ad49b31cced6974a
Rok:2020
Charakter formalny:Artykuł w czasopismie
Język:Angielski
Typ MNiSW/MEiN:praca oryginalna
OpenAccess:- tryb dostępu: otwarte czasopismo
- wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana
- licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY)
- czas udostępnienia: w momencie opublikowania
Punkty MNiSW/MEiN:100,00
Impact factor:3,417
Rekord utworzony:3 stycznia 2020 12:09
Rekord zaktualizowany:1 stycznia 2023 23:03

Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2025 IPLweb; wersja 202504.1178
Dokument wygenerowano przy pomocy systemu Bibliografia Publikacji Pracowników w wersji 202504.1178 dnia 01-07-2025 o godzinie 06:57
Baza danych © 2025 Biblioteka Główna Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2025 IPLweb, https://bpp.iplweb.pl/

Informacja o cookies

Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Zgadzam się

Nie zgadzam się