Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Evaluation of the relationship between body composition and weight-height index – BMI (Ocena współzależności między składem ciała a wskaźnikiem wagowo-wzrostowym – BMI)

Opis bibliograficzny

Evaluation of the relationship between body composition and weight-height index – BMI (Ocena współzależności między składem ciała a wskaźnikiem wagowo-wzrostowym – BMI). [AUT.] KATARZYNA BANACH, [AUT. KORESP.] PAWEŁ GLIBOWSKI, [AUT.] PAULINA SKOREK. Postępy Hig. Med. Dośw. (Online) 2019 Vol.73 s. 572-580, il., bibliogr., sum. DOI: 10.5604/01.3001.0013.5564
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2019
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Aim: Body composition, especially the mass of adipose tissue, affects the risk of developing the metabolic and cardiovascular diseases as well as some cancers. The aim of this study was to determine the relationship between the body composition of adults and their Body Mass Index. Material/Methods: The study involved 120 subjects (69 women and 51 men) aged 19 – 66 (30.55 ± 10.41). The recruited subjects were assigned to three subgroups: with normal body weight, overweight and obesity, depending on the BMI value. There were 40 subjects in each subgroup, including 23 women and 17 men. Besides the measurements of height and body mass, the SECA mBCA515 analyser was applied for the body composition analysis using the bioelectric impedance method. Results: A significant association was found between the BMI index and fat mass, lean mass and muscle mass, both in the whole group and after taking into account the sex. The correlation coefficient R range was from –0.88 to 0.97. The incidence of obesity in the studied group according to body fat content criteria (>25% for men and >30% for women) was 57%, while according to BMI criteria –33%. BMI cut-off points for obesity were 27.8, 26.4 and 26.4 kg/m2 for men, women and for all, respectively. Conclusions: In epidemiological studies, to identify obese people, body fat should also be taken into account in addition to BMI. If obesity is understood as excess fat, and not excess weight, the cut-off points for BMI-based obesity should be lowered.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46313) wydawnictwo ciągłe #46313

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,878
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 stycznia 2020 13:15
Ostatnia aktualizacja:21 listopada 2021 21:08

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się