Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Edible films made from blends of gelatin and polysaccharide-based emulsifiers - A comparative study.

Opis bibliograficzny

Edible films made from blends of gelatin and polysaccharide-based emulsifiers - A comparative study. [AUT.] KATARZYNA ŁUPINA, [AUT. KORESP.] DARIUSZ KOWALCZYK, [AUT.] EMIL ZIĘBA, WALDEMAR KAZIMIERCZAK, MONIKA MĘŻYŃSKA, MONIKA BASIURA-CEMBALA, AGNIESZKA WIĄCEK. Food Hydrocoll. 2019 Vol 96 s. 555-567, il., bibliogr., graphical abstract, sum. DOI: 10.1016/j.foodhyd.2019.05.053
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD HYDROCOLLOIDS 2019 Vol 96, s. 555-567
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The properties of binary blend films (100/0, 75/25, 50/50, 25/75 and 0/100) based on gelatin (GEL) and polysaccharides exhibiting emulsifying activity: gum Arabic (GAR), methylcellulose (MC), octenyl succinic anhydride modified starch (OSA) and water soluble soy polysaccharides (WSSP) were investigated. The micrographs showed that among the polysaccharides only MC was not miscible with GEL. Consequently, GEL/MC blend films were non-homogenous, opaque and usceptible to dissolution. The dynamic light scattering (DLS), microscopic, optical and mechanical measurements revealed that the polymer incompatibility tended to be the highest at mass ratio GEL:MC=50:50. As verified by Fourier-transform infrared (FTIR) spectroscopy, OSA and WSSP interacted stronger with GEL than MC and GAR. Among the blend films, the MC-containing films had the most crystalline structure. Substituting part of GAR, MC and WSSP for GEL decreased the water vapor permeability of the blend films. Apart from MC, the increasing level of polysaccharides in the films resulted in gradual decrease of mechanical parameters. The most stretchable film was achieved by mixing of GEL with OSA at ratio of 25/75. This film, however, exhibited noticeable symptoms of recrystalization during storage.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46320) wydawnictwo ciągłe #46320

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
7,053
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 stycznia 2020 11:20
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:21

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się