Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Use of FTIR Spectroscopy and Chemometrics with Respect to Storage Conditions of Moldavian Dragonhead Oil.

Opis bibliograficzny

Use of FTIR Spectroscopy and Chemometrics with Respect to Storage Conditions of Moldavian Dragonhead Oil. [AUT. KORESP.] ARKADIUSZ MATWIJCZUK, TOMASZ ONISZCZUK, [AUT.] ALICJA MATWIJCZUK, EDYTA CHRUŚCIEL, ANNA KOCIRA, AGNIESZKA NIEMCZYNOWICZ, AGNIESZKA WÓJTOWICZ, MACIEJ COMBRZYŃSKI, DARIUSZ WIĄCEK. Sustainability 2019 Vol. 11 Iss. 22 Article number 6414 s. 1-16, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/su11226414
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Sustainability 2019 Vol. 11 Iss. 22 Article number 6414, s. 1-16
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Oils often have similar properties and can be difficult to identify based on color, smell or taste alone. The present paper suggests the use of Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR) in combination with chemometric methods to explore similarities and differentiate between samples of Moldavian dragonhead oil subjected to different storage conditions. Dragonhead is a plant characterized by very good honey output and ease of cultivation. Principal component analysis (PCA) was applied to a standard, full range of FTIR spectra. Additionally, hierarchical cluster analysis (HCA) was employed to explore the organization of the samples in groups relative to their “proximity” (similarity), by way of Euclidean distance measurement. PC1 and PC2 accounted respectively for 85.4% and 10.1% of the total data variance. PC1 and PC2 were strongly, negatively correlated within the entire spectral range; the only exception was the region corresponding to νs(-C-Hvst, -CH2) vibrations (aliphatic groups in triglycerides), where PC2 was positively correlated. The use of FTIR spectral analysis revealed noticeable differences in the intensity of bands characteristic of the ageing processes (markers of oxidative processes, etc.) taking place in oleaginous samples and related to the processes of fatty acids oxidation.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46374) wydawnictwo ciągłe #46374

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,576
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 stycznia 2020 12:01
Ostatnia aktualizacja:12 stycznia 2022 14:28

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się