Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Spectroscopic Examination and Chemometric Analysis of Essential Oils Obtained from Peppermint Herb (Mentha piperita L.) and Caraway Fruit (Carum carvi L.) Subjected to Pulsed Electric Fields.

Opis bibliograficzny

Spectroscopic Examination and Chemometric Analysis of Essential Oils Obtained from Peppermint Herb (Mentha piperita L.) and Caraway Fruit (Carum carvi L.) Subjected to Pulsed Electric Fields. [AUT. KORESP.] URSZULA SADOWSKA, [AUT.] ARKADIUSZ MATWIJCZUK, AGNIESZKA NIEMCZYNOWICZ, TOMASZ DRÓŻDŻ, ANDRZEJ ŻABIŃSKI. Processes 2019 Vol. 7 Issue 7 Article number 466 s. 1-16, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/pr7070466
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Processes 2019 Vol. 7 Issue 7 Article number 466, s. 1-16
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In the food industry, the pulsed electric field (PEF) technique is used to support the process of extraction of various substances. The aim of this study was to analyze the effect of a number of PEF pulses applied to peppermint and caraway on both the content of essential oils (EO) and their spectroscopic properties. The examined herb species were placed in a special vessel in the working chamber of the device between two electrodes providing high voltage electric pulses. The pulses were delivered 0, 150, 250, and 350 times per a studied sample of each herb. Essential oils were then obtained by way of hydrodistillation. The infrared spectra for all samples were measured using an FTIR spectrometer in the spectral range of 3700–730 cm−1. The applied electric field of a predetermined number of pulses had no significant effect on the amount of distilled essential oil from caraway fruit, while in the case of peppermint, it caused a slight decrease in relation to the raw material not subjected to PEF exposure. It was found that the analysis of infrared spectra made it possible to compare the quality of the obtained oils with each other and to pre-determine their compositions.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46375) wydawnictwo ciągłe #46375

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,753
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 stycznia 2020 12:18
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:31

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się