Wpływ ozonowania nasion rzepaku podczas przechowywania na jakość otrzymanego oleju (Effect of ozonation of rapeseeds during their storage on the quality of the rapeseed oil)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Dokonano oceny parametrów jakościowych oleju z nasion rzepaku poddanych ozonowaniu w aspekcie czasu ich przechowywania (liczba jodowa, nadtlenkowa i anizydynowa oraz barwa i profil kwasów tłuszczowych). Proces ozonowania nie spowodował zmian jakości oleju dyskwalifikujących go do spożycia. Przechowywanie nasion w warunkach silosowych do 9 miesięcy spowodowało jedynie nieznaczne zmiany parametrów opisujących jakość oleju, a wstępne ozonowanie nie wpłynęło na powstawanie znacznych różnic podczas magazynowania.
The rapeseeds (humidity 7%) were ozonated before their 9 month long storage under silo conditions (O3 doses 0.05 μg/L) and then pressed at 50°C to recover the rapeseed oil. The oil was studied for I, peroxide and anisidine values by std. methods and for its color change. The fatty acid compn. as well as contents of chlorophyls and caretonoids were also detd. The O3 treatment of the seed did not result in any significant changes of the oil quality.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 27 stycznia 2020 14:27 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 6 grudnia 2021 11:02 |