Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Assessment of selected physical characteristics of the English ryegrass (Lolium perenne L.) waste biomass briquettes.

Opis bibliograficzny

Assessment of selected physical characteristics of the English ryegrass (Lolium perenne L.) waste biomass briquettes. [AUT. KORESP.] ARTUR KRASZKIEWICZ, [AUT.] IGNACY NIEDZIÓŁKA, STANISŁAW PARAFINIUK, MACIEJ SPRAWKA, MAŁGORZATA DULA. Agricultural Engineering 2019 Vol. 23 Nr 4 s. 21-30, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.1515/agriceng-2019-0033
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agricultural Engineering 2019 Vol. 23 Nr 4, s. 21-30
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to assess the selected physical characteristics of the briquettes of English ryegrass waste biomass and its mixtures with waste components from the agri-food industry: pea husks and oat middlings. The raw materials used for the tests are characterized by high calorific value and low ash content. Among the tested raw materi-als, the most favorable values were recorded for oat middlings in this respect. The produced briquettes were characterized by high volumetric density and very diverse mechanical durability. At the same time, the results of the tests on the mechanical durability of briquettes indicated that the use of components of ryegrass mixtures selected for testing brought unsatisfactory results, as compared to other analyzed physical and energy features

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46429) wydawnictwo ciągłe #46429

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:1 lutego 2020 10:39
Ostatnia aktualizacja:6 grudnia 2021 13:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się