Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Potentially bioaccessible phenolics, antioxidant capacities and the colour of carrot, pumpkin and apple powders – effect of drying temperature and sample structure.

AUT. JUSTYNA BOCHNAK, AUT. KORESP. MICHAŁ ŚWIECA.

Opis bibliograficzny

Potentially bioaccessible phenolics, antioxidant capacities and the colour of carrot, pumpkin and apple powders – effect of drying temperature and sample structure. [AUT.] JUSTYNA BOCHNAK, [AUT. KORESP.] MICHAŁ ŚWIECA. Int. J. Food Sci. Technol. 2020 Vol. 55 Iss. 1 s. 136-145, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.14270
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The study aimed to examine carrot, pumpkin and apple powders produced by hot-air-drying (50, 60, 70 °C) of samples with different levels of fragmentation (cut, grated, blended). The drying temperatures and sample structure were shown to be important determinants of the quality of the powders. The best colour stability of carrot, pumpkin and apple was found for the grated sample dried at 70 °C, the blended sample dried at 70 °C and the blended sample dried at 70 °C, respectively. The highest antiradical capacity and reducing power were found for powders obtained after drying the cut samples at 70 °C. Total phenolics and free radical quenchers were well bioaccessible in vitro. In turn, the reducing power was markedly reduced after drying at 50 °C. The analysed powders are a valuable source of concentrated bioactive ingredients, which predisposes them to serve as functional food components.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46439) wydawnictwo ciągłe #46439

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,713
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 lutego 2020 09:24
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się