Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Optimisation of thinning of apple fruitlets cv. 'Braeburn Mariri Red'.

AUT. KORESP. IWONA SZOT, AUT. TOMASZ LIPA.

Opis bibliograficzny

Optimisation of thinning of apple fruitlets cv. 'Braeburn Mariri Red'. [AUT. KORESP.] IWONA SZOT, [AUT.] TOMASZ LIPA. Acta Agrophys. 2019 Vol. 26 Nr 3 s. 65-76, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.31545/aagr/116407
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Acta Agrophysica 2019 Vol. 26 Nr 3, s. 65-76
Rok: 2019
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Apple blossom or fruitlet thinning is currently the basic care treatment in the production of apples for dessert fruit. It determines the regularity, levels and quality of yields. The fastest method of fruitlet thinning is chemical thinning performed by means of registered purpose-developed preparations. The response of apple trees to chemical thinning is largely dependent on the genetic traits and on the physiological status of the tree, and on the climatic conditions in a given season. Braeburn, and especially its coloured mutations, e.g. Braeburn Mariri Red, is a prospective cultivar for cultivation in Poland, as it stores well without loss of firmness. In addition it is characterised by more sour flesh taste compared to popular apples of cultivars ‘Golden Delicious’, ‘Gala’ or ‘Jonagold’, due to which it can be in demand in periods when apples of cv. ‘Antonówka’ are no longer available. The study analysed the effect of the Polish-registered preparations Brevis 150 SG and MaxCel on the level and quality of yield of cultivar ‘Braeburn Mariri Red’. Each of the methods of thinning caused a significant improvement of fruit size relative to the control. Only the application of MaxCel at the lower dose of 5l ha–1 proved to be completely ineffective in both seasons of the experiment due to the lack of any improvement in yield structure, in fruit weight, and also in fruit diameter and height. The application of Brevis at 1.1 kg ha–1 and of MaxCel at 7.5 l ha–1 produced similar effects on the level and structure of yield, but apples from trees treated with Brevis at 1.1 kg ha–1 were characterised by notably higher fresh firmness. The best effects of thinning were noted after the combined application of the preparations MaxCel/Brevis, as the yield was notably lower than in the control treatment, and the fruits were characterised by the highest values of the analysed quality parameters, i.e. fruit weight, diameter, height, and content of extract and dry matter.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46466) wydawnictwo ciągłe #46466

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 lutego 2020 10:59
Ostatnia aktualizacja:18 lipca 2022 13:21

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się