Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Differences in bioactive protein and vitamin status of milk obtained from Polish local breeds of cows.

Opis bibliograficzny

Differences in bioactive protein and vitamin status of milk obtained from Polish local breeds of cows. [AUT.] ANETA BRODZIAK, [AUT. KORESP.] JOLANTA KRÓL, [AUT.] JOANNA BARŁOWSKA, ZYGMUNT LITWIŃCZUK, ANNA TETER, MONIKA KĘDZIERSKA-MATYSEK. Ann. Anim. Sci. 2020 Vol. 20 Iss.1 s. 287-298, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2019-0069
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annals of Animal Science 2020 Vol. 20 Iss.1, s. 287-298
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

the aim of the study was to compare the content of selected bioactive whey proteins and lipophilic vitamins, which largely determine the bioactive status of milk, in milk obtained from local breeds of cows raised in poland (polish red, white-backed and simmental) and polish holstein-friesian cows. Basic chemical composition and content of selected bioactive compounds (β-lactoglobulin, α-lactalbumin, lactoferrin, bovine serum albumin, and vitamins: E, A, D3 and β-carotene) in 550 milk samples were analysed. the milk produced by local breeds proved to be a more valuable source of whey proteins and lipophilic vitamins than that of the polish holstein-friesians. it was distinguished by its content of all bioactive compounds, including those with antioxidant proper-ties, i.e. vitamins e, a and D3 and β-lactoglobulin, and antimicrobial properties, mainly lactoferrin. therefore, the milk of cows of local breeds should be considered a valuable material for process-ing, especially at the level of the farm or small local processing plant, to produce products that are richer in health-promoting compounds. the promotion of milk from local breeds can therefore be an opportunity for the farms that raise them.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46496) wydawnictwo ciągłe #46496

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,090
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 lutego 2020 14:41
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:09

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się