Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Compaction process as a concept of press-cake production from organic waste.

Opis bibliograficzny

Compaction process as a concept of press-cake production from organic waste. [AUT.] PAWEŁ SOBCZAK, KAZIMIERZ ZAWIŚLAK, [AUT. KORESP.] AGNIESZKA STAREK, [AUT.] WIOLETTA ŻUKIEWICZ-SOBCZAK, AGNIESZKA SAGAN, BEATA ZDYBEL, DARIUSZ ANDREJKO. Sustainability 2020 Vol. 12 Iss. 4 Article number 1567 s. 1-11, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/su12041567
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Sustainability 2020 Vol. 12 Iss. 4 Article number 1567, s. 1-11
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

As a result of agri-food production large amounts of organic waste are created in the form of press cakes. Until now, they were mainly used as animal fodder and also utilized for biofuels production. No other way usage has been found yet. A large quantity of these by-products is usually discarded in open areas, which leads to potentially serious environmental problems. The rich chemical composition of these waste products makes it possible to use them for producing other food products valuable for consumers. Based on the test results obtained, it can be stated that moisture content of press cakes is varied and depends on the input material. However, appropriately composed mixtures of various waste products and a properly conducted compaction process allows for obtaining a new product with functional properties. In addition, application of honey powder and starch tablet coating creates a product of resistant to compression and cutting. Results seem to have commercial importance, as they demonstrate that properly processed by-products can be used in food preparations as dietary supplements.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46538) wydawnictwo ciągłe #46538

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,251
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 lutego 2020 10:57
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się