Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of nitrogen fertilisation on technological value of spring barley grain (Wpływ nawożenia azotowego na wartość technologiczną ziarna jęczmienia jarego)

Opis bibliograficzny

Effect of nitrogen fertilisation on technological value of spring barley grain (Wpływ nawożenia azotowego na wartość technologiczną ziarna jęczmienia jarego). [AUT.] ANNA WIRKIJOWSKA, [AUT. KORESP.] PIOTR ZARZYCKI, [AUT.] KAZIMIERZ NOWOROLNIK, DANUTA LESZCZYŃSKA. Żywn. Nauka Technol. Jakość (2016-) 2019 Vol. 26 nr 4 (120) s. 102-112, il. bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.15193/zntj/2019/121/316
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
ŻYWNOŚĆ-Nauka Technologia Jakość 2019 Vol. 26 nr 4 (120), s. 102-112
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The objective of the research study was to determine the effect of nitrogen fertilisation level on changes in the technological value of five spring barley cultivars intended for food production. A pot experiment with spring barley was performed in the greenhouse run by the Institute of Soil Science and Plant Cultivation. The barley cultivars studied were compared for the quantity and quality of grain yield including their response to three levels of nitrogen fertilisation (NH4NO3): 1, 2 and 3 g N/pot. The nitrogen fertilisation level proved to have a significant effect on the yield and quality of grains of the barley cultivars examined. With the increase in the nitrogen dose levels to 3 g/pot, a significant increase was reported in the grain yield and number of spikes per pot in all the spring barley cultivars, however there was a decrease in the weight of 1000 kernels. The levels of nitrogen fertilisation and the barley cultivars proved to have a significant impact on the contents of total dietary fibre (TDF) and (1,3)(1,4)-β-D-glucans but no interaction was found between the level of fertilisation and the cultivar. Significantly higher contents of TDF and (1,3)(1,4)-β-D-glucans were reported in the examined spring barley cultivars at a dose of 2 and 3 g N/pot compared to 1 g N/pot. With the increase in the nitrogen dose to 3 g N/pot, a significant increase was reported in the protein content in all the cultivars. Owing to the highest contents of dietary fibre and (1,3)(1,4)-β-D-glucans, and to a high protein content, the ‘Bordo’ and ‘Tocada’ varieties can be recommended as the best varieties to produce food.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46555) wydawnictwo ciągłe #46555

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 marca 2020 10:51
Ostatnia aktualizacja:21 listopada 2021 11:54

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się