Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Seeds of oilseed rape as an alternative source of protein and minerals.

Opis bibliograficzny

Seeds of oilseed rape as an alternative source of protein and minerals. [AUT.] GRAŻYNA KOWALSKA, [AUT. KORESP.] RADOSŁAW KOWALSKI, [AUT.] JOANNA HAWLENA, RAFAŁ ROWIŃSKI. J. Elem. 2020 Vol. 25 Nr 2 s. 513-522, il., bibliogr., sum. DOI: 10.5601/jelem.2019.24.3.1893
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Elementology 2020 Vol. 25 Nr 2, s. 513-522
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Many components of human diet which have not received much attention before, nowadays play an important role in the prevention and treatment of the advancing civilisation diseases in the world. Particularly important in this respect is food of plant origin that contains numerous compounds with health-promoting properties. Current research indicates possible use of oilseed rape seeds in the food industry, e.g. for the production of sprouts, protein concentrates, and preparations classified as health food, rich in minerals, fibre, and compounds with anti-neoplastic properties. The present study was conducted to evaluate seeds of fifteen oilseed winter rape cultivars (experimental cultivations at the COBORU Cultivar Testing Research Station in Głębokie) in terms of their content of protein and minerals (Na, K, Ca, Mg, Zn, Fe, Mn and Cu). The analyses revealed that the seeds of the analysed winter rape cultivars contained protein in amounts of about 177 to 233 g kg-1 DM, and nutritionally significant levels of minerals – Na: 43.7, K: 7052, Ca: 765, Mg: 2761, Zn: 33.2, Fe: 69.0, Mn: 50.6, Cu: 3.9 mg kg-1 DM. Compared to raw materials traditionally used so far, such as seeds of legumes – soybean, pea, lupine, broad bean, as well as seeds of certain cereal species - wheat, triticale, rye, oat or barley, the values of the content of the analysed compounds in seeds of oilseed rape suggest that oilseed rape seeds can be a valuable source of protein and minerals for various branches of the food processing industry.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach (CC-BY-NC-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46556) wydawnictwo ciągłe #46556

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,949
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 marca 2020 11:35
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:03

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się