Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Analiza strat i marnotrawstwa żywności w sektorze mięsnym.

Opis bibliograficzny

Analiza strat i marnotrawstwa żywności w sektorze mięsnym. [AUT. KORESP.] SYLWIA ŁABA, [AUT.] MAŁGORZATA KARWOWSKA, KAROLINA WÓJCIAK, KRYSTIAN SZCZEPAŃSKI. Gosp. Mięs. 2020 Nr 2 s. 30-31, bibliogr., streszcz.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Gospodarka Mięsna 2020 Nr 2, s. 30-31
Rok: 2020
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

W artykule przedstawiono analizę strat i marnotrawstwa żywności w sektorze mięsnym w następujących ogniwach: produkcja podstawowa (produkcja rolna), przetwórstwo i wytwórstwo, transport i magazynowanie, handel (dystrybucja). Specyfika surowca mięsnego i powstających z niego produktów wymaga zastosowania odpowiednich środków i procedur w całym łańcuchu dostaw, by zapewnić bezpieczny produkt o jak najwyższej jakości. Niemniej jednak straty powstają na każdym etapie a ich przyczyny są różne.Produkcja mięsa i produktów mięsnych charakteryzuje się niekorzystnym oddziaływaniem na środowisko, co wymaga racjonalnego zarządzania tymi produktami oraz odpadami powstającymi w całym łańcuchu - produkcji, przetwórstwa, transportu i handlu mięsem i produktami mięsnymi. Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności oraz odpadów w całym sektorze mięsnym jest istotne zarówno ze względów ekonomicznych, jak i środowiskowych. Wstęp Ze względu na znaczące spożycie mięsa i przetworów mięsnych istotny staje się poziom strat powstających podczas produkcji oraz produktów marnotrawionych przez konsumentów w gospodarstwach domowych. Szacuje się, że straty i marnotrawstwo w sektorze mięsnym, łącznie we wszystkich ogniwach łańcucha żywnościowego, stanowią aż około 20% produkcji. Straty i odpady powstają w całym łańcuchu dostaw mięsa. W regionach wysoko rozwiniętych dominuje marnotrawstwo w końcowych ogniwach łańcucha żywnościowego (na etapie dystrybucji i w gospodarstwach domowych), co tłumaczy się wysokim spożyciem mięsa na osobę. Regiony słabiej rozwinięte zwykle ponoszą straty równo w całym łańcuchu dostaw, przy czym niewystarczająca infrastruktura i brak inwestycji w technologie magazynowania w gospodarstwach rolnych skutkują zwykle większymi stratami na etapie produkcji podstawowej [7]. Według danych Eurostatu [2011] w Europie, największe straty generowane są na etapie konsumpcji (gospodarstwa domowe oraz usługi gastronomiczne), najmniejsze natomiast na eta[...]

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46571) wydawnictwo ciągłe #46571

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 marca 2020 09:13
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się