Analiza strat i marnotrawstwa żywności w sektorze mięsnym.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
W artykule przedstawiono analizę strat i marnotrawstwa żywności w sektorze mięsnym w następujących ogniwach: produkcja podstawowa (produkcja rolna), przetwórstwo i wytwórstwo, transport i magazynowanie, handel (dystrybucja). Specyfika surowca mięsnego i powstających z niego produktów wymaga zastosowania odpowiednich środków i procedur w całym łańcuchu dostaw, by zapewnić bezpieczny produkt o jak najwyższej jakości. Niemniej jednak straty powstają na każdym etapie a ich przyczyny są różne.Produkcja mięsa i produktów mięsnych charakteryzuje się niekorzystnym oddziaływaniem na środowisko, co wymaga racjonalnego zarządzania tymi produktami oraz odpadami powstającymi w całym łańcuchu - produkcji, przetwórstwa, transportu i handlu mięsem i produktami mięsnymi. Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności oraz odpadów w całym sektorze mięsnym jest istotne zarówno ze względów ekonomicznych, jak i środowiskowych. Wstęp Ze względu na znaczące spożycie mięsa i przetworów mięsnych istotny staje się poziom strat powstających podczas produkcji oraz produktów marnotrawionych przez konsumentów w gospodarstwach domowych. Szacuje się, że straty i marnotrawstwo w sektorze mięsnym, łącznie we wszystkich ogniwach łańcucha żywnościowego, stanowią aż około 20% produkcji. Straty i odpady powstają w całym łańcuchu dostaw mięsa. W regionach wysoko rozwiniętych dominuje marnotrawstwo w końcowych ogniwach łańcucha żywnościowego (na etapie dystrybucji i w gospodarstwach domowych), co tłumaczy się wysokim spożyciem mięsa na osobę. Regiony słabiej rozwinięte zwykle ponoszą straty równo w całym łańcuchu dostaw, przy czym niewystarczająca infrastruktura i brak inwestycji w technologie magazynowania w gospodarstwach rolnych skutkują zwykle większymi stratami na etapie produkcji podstawowej [7]. Według danych Eurostatu [2011] w Europie, największe straty generowane są na etapie konsumpcji (gospodarstwa domowe oraz usługi gastronomiczne), najmniejsze natomiast na eta[...]
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 17 marca 2020 09:13 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 1 stycznia 2023 23:12 |