Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Fatty acid profile in edible eggs of snails from the Cornu genus.

Opis bibliograficzny

Fatty acid profile in edible eggs of snails from the Cornu genus. [AUT. KORESP.] MONIKA MAĆKOWIAK-DRYKA, [AUT.] KRZYSZTOF SZKUCIK, MONIKA ZIOMEK, KAMILA KLIMEK. J. Vet. Res. (Puławy, Print) 2020 Vol. 64 Issue 1 s. 1-4, il., bibliogr., sum. DOI: 10.2478/jvetres-2020-0005
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Veterinary Research 2020 Vol. 64 Issue 1, s. 1-4
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Introduction: The aim of this study was to determine the content of fatty acids in eggs harvested from two edible subspecies of Polish-bred common garden snail from the Cornu genus, as well as this content in the retail-ready product obtained from these eggs. Material and Methods: Material for the study consisted of eggs from two subspecies of edible snails: the small (Cornu aspersum aspersum), and large (Cornu aspersum maxima) common garden snails. The eggs studied were in two forms, the first of which had undergone initial processing to the half-product stage and the second of which was the final product available on the Polish market under the name “Snail Eggs”. The gas chromatography method was used to determine the content of fatty acids. Results: More than 75% of the studied fats were saturated fatty acids, dominated by palmitic and stearic acids. The average content of polyunsaturated fatty acids was 0.37%, and it was a combination of two acids: linoleic (C18:2n6c), and its trans isomer (C18:2n6t). No significant differences were found comparing individual fatty acids content between the two species’ eggs as half-products, or between the half-products and the final product. Conclusion: The fat in raw and processed eggs of common garden snails holds low nutritional value, and the processing did not affect the content of fatty acids.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46585) wydawnictwo ciągłe #46585

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,744
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 marca 2020 13:03
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:08

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się