Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Phytochemical profile of Silybum marianum (L.) Gaertn. and Graminis rhizoma and its influence on the bioactivity and shelf life of industrially produced pâté.

Opis bibliograficzny

Phytochemical profile of Silybum marianum (L.) Gaertn. and Graminis rhizoma and its influence on the bioactivity and shelf life of industrially produced pâté. [AUT.] KAROLINA FERYSIUK, [AUT. KORESP.] KAROLINA WÓJCIAK, [AUT.] MAŁGORZATA MATERSKA. Int. J. Food Sci. Technol. 2020 Vol. 55 Iss. 4 s. 1586-1598, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.14385
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The impact of the use of Silybum marianum and G. rhizoma plant powders on the nutritional value of cooked pâté was explored. Three concentrations (5%, 10% and 15%) for S. marianum and two (5% and 10%) for G. rhizoma were added. The phytochemical profile of plant extracts was analysed using HPLC. The pH value, water activity, TBARS, oxidation–reduction potential, total phenolic content, antioxidant capacity, instrumental colour and microbiology of cooked pâtés were determined after 1 and 21 days of storage. Basic chemical composition, dietary fibre, elemental and nitrites/nitrates content were determined, and sensory analysis was performed after product preparation. Phenolic contents and antioxidant activities of fortified patties strongly correlated with the lower level of ORP and TBARS values. The obtained results indicate that the addition of S. marianum at a concentration of 10% is most beneficial for sensory attributes, colour stabilisation and antioxidant capacity.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46607) wydawnictwo ciągłe #46607

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,713
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 kwietnia 2020 13:16
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się