Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of drying methods on the stability of phytochemicals and antioxidant activity of Rosa canina L. (Wpływ metody suszenia na stabilność fitozwiązków i aktywność przeciwutleniającą owoców Rosa canina L.)

Opis bibliograficzny

Effect of drying methods on the stability of phytochemicals and antioxidant activity of Rosa canina L. (Wpływ metody suszenia na stabilność fitozwiązków i aktywność przeciwutleniającą owoców Rosa canina L.). [AUT.] KAMILA KLIMEK, [AUT. KORESP.] AGNIESZKA NAJDA, [AUT.] MOHAMMAD SAADATIAN, EDYTA WRZESIŃSKA-JĘDRUSIAK, WIESŁAW PIEKARSKI, MAGDALENA KAPŁAN, AGATA ŚWIĘCIŁO. Przem. Chem. 2020 T. 99 Nr 4 s. 528-531, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020 T. 99 Nr 4, s. 528-531
Rok: 2020
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Rosa canina L. fruits were dried by convective, microwave and sublimation methods to det. their effect on the total content of ascorbic acid (AA), polyphenols (TPC) and flavonoids, as well as on the antioxidant activity. The AA content in dried fruits was lower than in the fresh ones. The sublimation gave the highest AA content (242 mg/100 g). The increasing the microwave power from 100 to 200 W resulted in an accelerated loss of moisture and flavonoids during drying. The increasing the temp. of the freezedrying from 60 to 70°C resulted in a drastic decrease in AA content. The increase in temp. from 60 to 70°C during convection drying resulted in a significant increase in the polyphenol content. Regardless of the drying method, flavonoids were more stable during the drying. The antioxidant activity depended on the drying method and polyphenol content.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46645) wydawnictwo ciągłe #46645

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,464
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 kwietnia 2020 15:48
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się