Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of whey protein concentrate on physicochemical properties of acid casein processed cheese sauces obtained with coconut oil or anhydrous milk fat.

Opis bibliograficzny

Effect of whey protein concentrate on physicochemical properties of acid casein processed cheese sauces obtained with coconut oil or anhydrous milk fat. [AUT.] JAGODA SZAFRAŃSKA, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, [AUT. KORESP.] BARTOSZ SOŁOWIEJ. Lebensm. - Wiss. Technol. 2020 Vol. 127 Article 109434, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.lwt.2020.109434
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2020 Vol. 127, Article 109434
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the work was to estimate the effect of whey protein concentrate (WPC80, 2–8 g/100 g) on physicochemical properties of processed cheese sauces obtained on the basis of acid casein (AC) and coconut oil (OCO) or anhydrous milk fat (AMF). Experiments proved that the use of coconut oil and anhydrous milk fat with addition of different contents of whey proteins affected the structure and appearance of processed cheese sauces. Increasing the concentrations of WPC80 increased the hardness and adhesiveness (OCO: 2–7 g/100 g WPC80; AMF: 2–8 g/100 g WPC80), as well as apparent viscosity (OCO: 2–7 g/100 g WPC80; AMF: 2–8 g/100 g WPC80) of cheese sauces. Storage modulus (G′) was higher than the loss modulus (G") during the whole experiment (in both types of sauces). The color intensity of all evaluated products was characterized from light to dark creamy. The density of processed cheese sauces with OCO was higher than that of samples with AMF, while the water activity did not change with increasing the WPC80 content (P > 0.05).

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46745) wydawnictwo ciągłe #46745

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,952
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 kwietnia 2020 09:19
Ostatnia aktualizacja:11 stycznia 2023 07:56

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się