Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of native and polymerised whey protein isolate addition on surface and microstructural properties of processed cheeses and their meltability determined by Turbiscan.

Opis bibliograficzny

The effect of native and polymerised whey protein isolate addition on surface and microstructural properties of processed cheeses and their meltability determined by Turbiscan. [AUT. KORESP.] MACIEJ NASTAJ, [AUT.] KONRAD TERPIŁOWSKI, BARTOSZ SOŁOWIEJ. Int. J. Food Sci. Technol. 2020 Vol. 55 Iss. 5 s. 2179-2187, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.14471
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this paper was to investigate the effect of whey protein isolate (WPI) and polymerised whey protein isolate (WPP) addition on physicochemical properties of processed cheese with partial fat replacement. Surface properties were determined by advancing (ha) and receding (hr) contact angles, apparent free surface energy (cs). Roughness measurements, cheese meltability and Turbiscan Stability Index (TSI) were evaluated by Turbiscan. Higher WPP concentrations produced the more hydrophobic surfaces of the samples. Conversely, increase in WPI addition promoted the hydrophilic cheese surfaces. The effect of roughness was much larger for samples containing WPI. The increase in protein addition caused a decrease in meltability and an increase in stability of cheeses. The optical and confocal images have proved that cheeses with WPP demonstrated more packed and denser structure in comparison to samples with WPI.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46747) wydawnictwo ciągłe #46747

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,713
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 kwietnia 2020 09:33
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się