Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Processed fruiting bodies of Lentinus edodes as a source of biologically active polysaccharides.

Opis bibliograficzny

Processed fruiting bodies of Lentinus edodes as a source of biologically active polysaccharides. [AUT. KORESP.] MARTA ZIAJA-SOŁTYS, [AUT.] WOJCIECH RADZKI, JAKUB NOWAK, JOLANTA TOPOLSKA, EWA JABŁOŃSKA-RYŚ, ANETA SŁAWIŃSKA, KATARZYNA SKRZYPCZAK, ANDRZEJ KUCZUMOW, ANNA BOGUCKA-KOCKA. Appl. Sci.-Basel 2020 Vol. 10 Iss. 2 Article number 470, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app10020470
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2020 Vol. 10 Iss. 2, Article number 470
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Water soluble polysaccharides (WSP) were isolated from Lentinus edodes fruiting bodies. The mushrooms were previously subjected to various processing techniques which included blanching, boiling, and fermenting with lactic acid bacteria. Therefore, the impact of processing on the content and biological activities of WSP was established. Non-processed fruiting bodies contained 10.70 ± 0.09 mg/g fw. Boiling caused ~12% decrease in the amount of WSP, while blanched and fermented mushrooms showed ~6% decline. Fourier transform infrared spectroscopy analysis (FTIR) confirmed the presence of β-glycosidic links, whereas due to size exclusion chromatography 216 kDa and 11 kDa molecules were detected. WSP exhibited antioxidant potential in FRAP (ferric ion reducing antioxidant power) and ABTS (2,2′-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)) assays. Cytotoxic properties were determined on MCF-7 and T47D human breast cell lines using MTT (3-[4,5-dimethylthiazol-2-yl]-2,5-diphenyltetrazolium bromide) test. Both biological activities decreased as the result of boiling and fermenting.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46795) wydawnictwo ciągłe #46795

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,679
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 kwietnia 2020 10:47
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się