Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Fermented curly kale as a new source of gentisic and salicylic acids with antitumor potential.

Opis bibliograficzny

Fermented curly kale as a new source of gentisic and salicylic acids with antitumor potential. [AUT. KORESP.] MAGDALENA MICHALAK, [AUT.] DOMINIK SZWAJGIER, ROMAN PADUCH, WIRGINIA KUKUŁA-KOCH, ADAM WAŚKO, MAGDALENA POLAK-BERECKA. J. Funct. Food. 2020 Vol. 67 Article 103866, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.jff.2020.103866
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Functional Foods 2020 Vol. 67, Article 103866
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This paper demonstrates the role of curly kale fermentation by autochthonous lactic acid bacteria in the formation of bioactive derivatives of phenolic compounds which may have anticancer properties. LC-MS and HPLC analyses were performed and the content of polyphenols in curly kale before and during fermentation were determined. Bioactive properties of salicylic and gentisic acids were tested in experiments on tumor (HT29, SW620) and normal (CCD841CoTr) epithelial cell lines. In this study, gentisic and salicylic acids were thoroughly examined. Gentisic acid has not been detected in Brasssicaceae vegetables so far, and the presence of both these acids was noted in fermented curly kale for the first time. Our results indicated that both salicylic and gentisic acids decreased the number of HT29 cells simultaneously with reduction of the intercellular interactions between these cells. Moreover, immunomodulatory and anti-inflammatory activity of gentisic acid was observed.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46865) wydawnictwo ciągłe #46865

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,451
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:19 maja 2020 09:10
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się