Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Introduction of methods to reduce and remove patulin from food products.

Opis bibliograficzny

Introduction of methods to reduce and remove patulin from food products. [AUT. KORESP.] PARISA ZIARATI, [AUT.] SHIRKHAN FAEZEH, MOSTAFIDI MAHDIEH, TAMASKANI ZAHEDIA MARYAM, BARBARA SAWICKA. Bull. Univ. Agric. Sci. Vet. Med. Cluj-Napoca, Food Sci. Technol. (Online) 2019 Vol 76 Issue 2 s. 83-91, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15835/buasvmcn-fst:2019.0015
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Patulin is a mycotoxin produced by different species of fungi of the genus Penicillium and Aspergillus, found in several species of fruit, and significant in apples. The purpose of this investigation is to the theoretical study of food contamination mechanisms by patulin and hazard of patulin for health. Various methods of determination of patulin and the possibility of reducing its level in apple-based products were analyzed. To reduce and remove patulin, several methods have been proposed that include post-harvest patulin control in products, pre-treatment control, and control by using physical and chemical methods, post-processing control such as packaging and using methods such as activated carbon or lactic acid bacteria. The standards and comparing the amount of patulin with them can be an important help in controlling this substance throughout the production processing of safe food.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46878) wydawnictwo ciągłe #46878

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:22 maja 2020 12:09
Ostatnia aktualizacja:17 listopada 2021 11:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się