Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Breeding and performance potential of Puławska pigs – a review.

Opis bibliograficzny

Breeding and performance potential of Puławska pigs – a review. [AUT.] MAREK BABICZ, MARCIN HAŁABIS, PIOTR SKAŁECKI, [AUT. KORESP.] PIOTR DOMARADZKI, [AUT.] ANNA LITWIŃCZUK, KINGA KROPIWIEC-DOMAŃSKA, MAGDALENA ŁUKASIK. Ann. Anim. Sci. 2020 Vol. 20 Iss.2 s. 343-354, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2019-0073
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annals of Animal Science 2020 Vol. 20 Iss.2, s. 343-354
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

he aim of the study was to discuss breeding of pigs of the puławska breed, which is included in a genetic resources conservation programme, and to analyse performance parameters that are useful in domestic pig production. the puławska breed is the oldest native breed of pig in poland. since 1996 it has been protected by a genetic resources conservation programme, ow-ing to breeding traditions and the production traits characteristic of the breed. the use value of these pigs is currently at the level of maternal breeds: number of live piglets born per litter – 10.54; number of piglets reared per litter – 9.37; daily weight gains – 569 g for breeding boars and 562 g for breeding gilts; meat content – 54.6% for breeding boars and 54.9% for breeding gilts. an important element in favour of the use of this breed in domestic production of fresh pork and pork products is its meat quality parameters. the mean values for physical traits (wHc 22.42%, pH45 6.47, pH24 5.63) and chemical parameters (protein 22.70%, fat 2.65%) are characteristic of meat of normal quality. the puławska breed can be used to produce high-quality fresh meat and meat products, including traditional and regional ones. puławska pigs are bred and reared according to the principles of sustainable agriculture, which reduces the negative impact of pig production on the natural environment.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46888) wydawnictwo ciągłe #46888

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,090
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 maja 2020 11:04
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:09

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się