Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Evaluation of ACE, α-glucosidase, and lipase inhibitory activities of peptides obtained by in vitro digestion of selected species of edible insect.

Opis bibliograficzny

Evaluation of ACE, α-glucosidase, and lipase inhibitory activities of peptides obtained by in vitro digestion of selected species of edible insect. [AUT.] EWELINA ZIELIŃSKA, [AUT. KORESP.] MONIKA KARAŚ, [AUT.] BARBARA BARANIAK, ANNA JAKUBCZYK. Eur. Food Res. Technol. (Print) 2020 Vol. 243 Iss. 3 s. 1361-1369, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s00217-020-03495-y
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY 2020 Vol. 243 Iss. 3, s. 1361-1369
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The objective of this study was to examine the inhibition of the activity of enzymes associated with development of the metabolic syndrome by peptide fractions received from simulated gastrointestinal digestion and absorption of heat-treated edible insects. The inhibitory activities of insect-derived peptides were determined against key enzymes relevant to the metabolic syndrome such as the angiotensin-converting enzyme (ACE), pancreatic lipase, and α-glucosidase. After the in vitro absorption process, all hydrolysates showed high inhibitory activity; however, the most effective metabolic syndrome-inhibitory peptides were received after separation on Sephadex G10. The best results were found for peptide fractions obtained from Schistocerca gregaria. The highest enzymes inhibitory activities were obtained for peptide fractions from S. gregaria: boiled for ACE (IC50 3.95 µg mL−1), baked for lipase (IC50 9.84 µg mL−1), and raw for α-glucosiadase (IC50 1.89 µg mL−1) S. gregaria, respectively. Twelve sequences of peptides from the edible insects were identified and their chemical synthesis was carried out as well. Among the synthesized peptides, the KVEGDLK, YETGNGIK, AIGVGAIR, IIAPPER, and FDPFPK sequences of peptides exhibited the highest inhibitory activity. Generally, the heat treatment process applied to edible insects has a positive effect on the properties of the peptide fractions studied.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46937) wydawnictwo ciągłe #46937

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,998
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 czerwca 2020 08:07
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się