Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Starter culture for curly kale juice fermentation selected using principal component analysis.

Opis bibliograficzny

Starter culture for curly kale juice fermentation selected using principal component analysis. [AUT. KORESP.] MAGDALENA MICHALAK, [AUT.] ADAM WAŚKO, AGNIESZKA KUBIK-KOMAR, MAGDALENA POLAK-BERECKA. Food Biosci. 2020 Vol. 35 Article 100602, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.fbio.2020.100602
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Food Bioscience 2020 Vol. 35, Article 100602
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Multivariate statistical analysis was used to select potential starter cultures to produce fermented curly kale juice. The technological and functional properties of juices fermented using 10 autochthonous lactic acid bacteria isolated from spontaneously fermented curly kale were examined based on their capability of fast acidification while maintaining high numbers of viable cells, antioxidant activity, and antimicrobial effects against Gram positive and Gram negative bacteria. The outcome of the analysis of these parameters was used as input data for a principal component analysis (PCA) to select the most promising strains. The PCA showed that three strains Lactobacillus paraplantarum G2114 (GenBank ID: KY883562), Lb. plantarum 332 (GenBank ID: KY883559), and Pediococcus pentosaceus 2211 (GenBank ID: KY883563) showed a similarity to Lb. plantarum NRRL B-4496 used as a reference strain in terms of functional and technological properties and its ability to ferment vegetables. These strains were selected as starter culture for further fermentations. Samples of curly kale juice fermented with a multistrain formulation showed fast acidification with a high number of viable cells, high level of antioxidant activity and antimicrobial effects against some pathogenic bacteria. Furthermore, the multistrain formulation resulted in improved results in comparison with the control and autochthonous bacteria strains tested individually.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46964) wydawnictwo ciągłe #46964

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,240
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:19 czerwca 2020 12:32
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się