Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

In vitro bioaccessibility and activity of Greek oregano (Origanum vulgare L. ssp. hirtum (link) Ietswaart) compounds as affected by nitrogen fertilization.

Opis bibliograficzny

In vitro bioaccessibility and activity of Greek oregano (Origanum vulgare L. ssp. hirtum (link) Ietswaart) compounds as affected by nitrogen fertilization. [AUT. KORESP.] ŁUKASZ SĘCZYK, [AUT.] BEATA KRÓL, BARBARA KOŁODZIEJ. J. Sci. Food Agric. 2020 Vol. 100 Issue 6 s. 2410-2417, il. bibliogr., sum. DOI: 10.1002/jsfa.10252
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of the Science of Food and Agriculture 2020 Vol. 100 Issue 6, s. 2410-2417
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

BACKGROUND Greek oregano is a culinary and medicinal herb native to the Mediterranean region; however nowadays it is cultivated in many regions all over the world. It is commonly used as a spice for flavoring food products and in various traditional medicine applications. This study investigated the effect of nitrogen fertilization at 0–150 kg N ha−1 on the potential bioaccessibility and activity of Greek oregano compounds. For this purpose the total phenolic content, rosmarinic acid content, and antioxidant activities of the raw material, as well as digested fractions, were determined. RESULTS Nitrogen fertilization had a negative influence on the phenolic content and antioxidant activity of raw material; however, its effect on the potential bioaccessibility varied depending on the dose. The highest potential bioaccessibility and activity was determined for plants fertilized with 30 kg N ha−1. For the gastric and intestinal phases of digestion, the potential bioaccessibility percentages were 39.5% and 29.6% for total phenolics, 53.1% and 11.2% for rosmarinic acid content, 45.2% and 44.4% for antiradical activity against 2,2′-azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid (ABTS), 39.2% and 27.2% for antiradical activity against 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and 50.2% and 23.4% for reducing power, respectively. CONCLUSION The results showed that nitrogen fertilization is an important factor determining the in vitro bioaccessibility of Greek oregano compounds. Furthermore, the nutraceutical potential of herbs, in term of the bioaccessibility of bioactive compounds, may be optimized during plant cultivation by applying an accurate nitrogen level. © 2020 Society of Chemical Industry

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46965) wydawnictwo ciągłe #46965

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,639
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:22 czerwca 2020 08:09
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:03

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się