Susceptibility of chicken Lactobacillus bacteria to coccidiostats.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The aim of this study was to determine the susceptibility of Lactobacillus bacteria to selected coccidiostats. Seventy-five Lactobacillus isolates obtained from chickens were classified by MALDI-TOF mass spectrometry and 16S rDNA restriction analysis into seven species, among which L. salivarius (33%) and L. johnsonii (24%) were dominant. Susceptibility of lactobacilli to coccidiostats was determined by broth microdilution method. The ranges of minimum inhibitory concentrations (MICs) were 0.5–≥128 µg/ml for monensin, 0.125–8 µg/ml for salinomycin, ≤0.03–2 µg/ml for lasalocid A, and 4–16 µg/ml for robenidine. Coccidiostats in low concentrations inhibited in vitro growth of most lactobacilli and therefore there is a high probability that administration of this drugs to chickens would reduce the number of lactobacilli in the gut.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 22 czerwca 2020 08:50 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 4 stycznia 2023 09:32 |