Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Biomass production, active substance content, and bioaccessibility of Greek oregano (Origanum vulgare ssp. hirtum (Link) Ietswaart) following the application of nitrogen.

Opis bibliograficzny

Biomass production, active substance content, and bioaccessibility of Greek oregano (Origanum vulgare ssp. hirtum (Link) Ietswaart) following the application of nitrogen. [AUT.] BEATA KRÓL, [AUT. KORESP.] ŁUKASZ SĘCZYK, [AUT.] BARBARA KOŁODZIEJ, TADEUSZ PASZKO. Ind. Crops Prod. 2020 Vol. 148 Article 112271, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.indcrop.2020.112271
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Industrial Crops and Products 2020 Vol. 148, Article 112271
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Greek oregano is a well-known spice used worldwide in food, cosmetic, and pharmaceutical industries. The present study aimed to determine the effect of increasing nitrogen doses (0, 30, 60, 90, 120, and 150 kg ha−1) on polyphenol content, antioxidant activity, and bioaccessibility of Greek oregano cultivated in Poland. Additionally, the yield and content of active substances (essential oils and flavonoids) in oregano raw material during the first and second year from its establishment were analyzed to assess the effects of both nitrogen and growth season in moderate climate conditions. The application of different doses of nitrogen affected the plant height and number of stems per plant. Thus, in both the compared years, the plants were shorter and produced a lower number of stems in the control treatment, while treated plants showed increasing height and stem number with higher doses of nitrogen (up to 120 kg N ha−1). Consequently, the fresh weight and air-dry matter of the aboveground parts of single treated plants were enhanced by nitrogen application as compared to those of the control plants. Nitrogen application also increased the dry matter of whole and rubbed herb yields per area unit, exhibiting an optimum at 120 kg N ha−1, while the agronomic efficiency was the highest with nitrogen application at low doses. Nitrogen application also positively influenced essential oil yield, with an optimum at 90 kg N ha−1, through its favorable effects on herbage yield. However, the essential oil concentration systematically decreased (because of the dilution effect). Furthermore, simulated gastrointestinal digestion was used to determine the content of polyphenols and antioxidant potential of the in vitro bioaccessible fraction. The bioaccessibility of phenolic compounds ranged from 75.1%–72%; however, a slight negative effect of nitrogen application was observed on the bioaccessibility of phenolic compounds (especially at doses equal to or higher than 60 kg N ha−1).

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46987) wydawnictwo ciągłe #46987

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,645
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 czerwca 2020 12:52
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:03

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się