Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Determination of the level of selected elements in canned meat and fish and risk assessment for consumer health.

Opis bibliograficzny

Determination of the level of selected elements in canned meat and fish and risk assessment for consumer health. [AUT.] GRAŻYNA KOWALSKA, URSZULA PANKIEWICZ, [AUT. KORESP.] RADOSŁAW KOWALSKI. J. Anal. Methods Chem. 2020 Vol. 2020 Article ID 2148794 s. 1-13, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1155/2020/2148794
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Analytical Methods in Chemistry 2020 Vol. 2020 Article ID 2148794, s. 1-13
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The objective of the study was to determine the content of cobalt, silver, tin, antimony, lead, mercury, cadmium, arsenic, vanadium, chromium, manganese, nickel, and uranium in canned meat and canned fish by means of ICP-MS apparatus and mercury analyzer. Also, probabilistic risk assessment (non carcinogenic) was estimated by models including target hazard quotient (THQ). It was found that Mn was the element with the highest concentration in the analyzed products, with average concentration of 0.216 mg·kg−1 in canned meat and 1.196 mg·kg−1 in canned fish. The average contents of other elements were as follows (respectively, for canned meat and fish): Co 0.018 and 0.028 mg·kg−1, Ag 0.0386 and 0.0053 mg·kg−1, Sn 0.059 and 0.200 mg·kg−1, Sb 0.0268 and 0.0377 mg·kg−1, Pb 0.202 and 0.068 mg·kg−1, Hg 0.00003 and 0.02676 mg·kg−1, Cd 0.00496 and 0.0202 mg·kg−1, As 0.002 and 0.857 mg·kg−1, V 0.0003 and 0.095 mg·kg−1, Cr 0.244 and 0.590 mg·kg−1, Mn 0.216 and 1.196 mg·kg−1, Ni 0.004 and 0.088 mg·kg−1, and U < LOQ and 0.047 mg·kg−1. The concentration of As was the highest among other toxic elements in canned fish; therefore, the THQ value of this element revealed the highest level amounting up to 0.77576 (THQmax).

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47018) wydawnictwo ciągłe #47018

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,193
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 czerwca 2020 10:33
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:03

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się