Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Mineral composition of traditional non-GMO soybean cultivars in relation to nitrogen fertilization.

Opis bibliograficzny

Mineral composition of traditional non-GMO soybean cultivars in relation to nitrogen fertilization. [AUT.] BOGDAN SZOSTAK, ALEKSANDRA GŁOWACKA, RENATA KLEBANIUK, ANNA KIEŁTYKA-DADASIEWICZ. The Scientific World Journal 2020 Vol. 2020 Article number 9374564, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1155/2020/9374564
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Scientific World Journal 2020 Vol. 2020, Article number 9374564
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Soybean is widely used as food. Genetic factors, as well as agrotechnical procedures, affect the yield and quality of soybeans. The subject of our research was the synchronization between soil N supply (from both mineralization and fertilization) and crop N demand. The aim of the research was to determine the effect of the cultivar and nitrogen application on the seed yield and mineral content in soybeans. Two non-GMO soybean cultivars (Amandine and Merlin) and four mineral nitrogen fertilizers ((A) N 0, control; (B) N 30:0, 30 kg N ha−1 before sowing; (C) N 0:30, 30 kg N ha−1 at BBCH 73–75; (D) N 30:30, 30 kg N ha−1 before sowing and 30 kg N ha−1 at BBCH 73–75) were tested. The highest soybean yield was obtained following nitrogen application at a rate of 60 kg ha−1. The genetic factor was found to significantly influence the content of some macronutrients (P, K, and Mg) and micronutrients (Cu, Mn, and Fe). In general, the Merlin cultivar had better macronutrient parameters except nitrogen, while Amandine had a higher content of Cu and Fe. Nitrogen fertilization decreased the content of P, K, and Zn in the soybeans but significantly increased the content of Ca, Mg, Cu, and Mn.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47033) wydawnictwo ciągłe #47033

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 lipca 2020 11:32
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się