Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Potential acetylcholinesterase, lipase, α-Glucosidase, and α-Amylase inhibitory activity, as well as antimicrobial activities, of essential oil from lettuce leaf basil (Ocimum basilicum L.) elicited with jasmonic acid.

Opis bibliograficzny

Potential acetylcholinesterase, lipase, α-Glucosidase, and α-Amylase inhibitory activity, as well as antimicrobial activities, of essential oil from lettuce leaf basil (Ocimum basilicum L.) elicited with jasmonic acid. [AUT.] URSZULA ZŁOTEK, KAMILA RYBCZYŃSKA-TKACZYK, MONIKA MICHALAK-MAJEWSKA, MAŁGORZATA SIKORA, [AUT. KORESP.] ANNA JAKUBCZYK. Appl. Sci.-Basel 2020 Vol. 10 Iss. 12 Article 4315, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app10124315
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2020 Vol. 10 Iss. 12, Article 4315
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study was to investigate the influence of the elicitation with jasmonic acid on the biological activities of essential oils (EOs) from lettuce leaf basil (Ocimum basilicum L.). Specifically, 0.01 µM jasmonic acid (JA1), 1 µM jasmonic acid (JA2), and 100 µM jasmonic acid (JA3) were used as elicitors. The results indicated that the elicitation increased the acetylcholinesterase, lipase, and α-amylase inhibitory activity of essential oils. A significant difference in α-glucosidase inhibition was noted only for the JA3 extract (IC50 = 0.81 µL/mL), as this activity was lower than in the control sample without elicitation (IC50 = 0.68 µL/mL). The studied basil EOs exhibited similar activity against Staphylococcus aureus (Gram-positive bacteria) and Escherichia coli (Gram-negative bacteria). Based on the value of the minimum inhibitory concentration (MIC) and the minimum bactericidal concentrations (MBC), the best antimicrobial activity was observed for JA2 and JA3.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47037) wydawnictwo ciągłe #47037

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,679
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 lipca 2020 10:59
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się