Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Polysaccharide/gelatin blend films as carriers of ascorbyl palmitate - A comparative study.

Opis bibliograficzny

Polysaccharide/gelatin blend films as carriers of ascorbyl palmitate - A comparative study. [AUT.] KATARZYNA ŁUPINA, [AUT. KORESP.] DARIUSZ KOWALCZYK, [AUT.] EMILIA DROZŁOWSKA. Food Chem. 2020 Vol. 333 127465, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.127465
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2020 Vol. 333, 127465
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The comparative study was performed in order to assess the most suitable matrix polymer for ascorbyl palmitate (AP). The antioxidant (1 and 2% w/w) was loaded into the 75/25 blend films based on polysaccharides (gum Arabic (GAR), octenyl succinic anhydride modified starch (OSA), water soluble soy polysaccharides (WSSP)) and gelatin (GEL). The AP was present in the films both in the form of longitudinal crystals and microglobules. Because of amphiphilic character, the AP had the moisturizing action on the films; however, its addition reduced film solubility in water. AP did not affect the water vapor permeability and tensile strength of the OSA-based carrier. The Makoid-Banakar with Tlag model was suitable for the efficient simulation of AP release from the films. The OSA-based system offered the fastest release of AP and, consequently, had the best initial antiradical activity. The 1%AP-added GAR75/GEL25 film provided the most extended release of antioxidant capacity.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47092) wydawnictwo ciągłe #47092

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
7,514
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 lipca 2020 08:48
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się