Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Fatty acids profile, cholesterol level and quality of table eggs from hens fed with the addition of linseed and soybean oil.

Opis bibliograficzny

Fatty acids profile, cholesterol level and quality of table eggs from hens fed with the addition of linseed and soybean oil. [AUT.] JUSTYNA BATKOWSKA, [AUT. KORESP.] KAMIL DRABIK, [AUT.] ANTONI BRODACKI, ANNA CZECH, AGNIESZKA ADAMCZUK. Food Chem. 2021 Vol. 334 Article number 127612, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.127612
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2021 Vol. 334, Article number 127612
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The study objective was to assess the impact of soybean (SO) and linseed oil (LO) added to feed mixture for laying hens upon the quality characteristics of table eggs, their fatty acid (FA) profile and cholesterol level. The material consisted of eggs from hens fed with a mixture without oil and with the addition of LO or SO in a dose of 2.5%. Eggs were subjected to quality assessment. FA profile and cholesterol content in yolks were determined. The results indicate no negative changes in eggs’ quality caused by supplementation. An increase was observed in the n3 FA content in egg yolk in experimental groups, as well as all PUFA (polyunsaturated fatty acids) proportions. No negative impact of these oils on the level of cholesterol was noted. As a consequence, the analysed feed additives can be safely applied as an appropriate material in poultry nutrition to enrich eggs with PUFA.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47095) wydawnictwo ciągłe #47095

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
9,231
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 lipca 2020 11:29
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:09

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się