Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Algal oil as source of polyunsaturated fatty acids in laying hens nutrition: Effect on egg performance, egg quality indices and fatty acid composition of egg yolk lipids.

Opis bibliograficzny

Algal oil as source of polyunsaturated fatty acids in laying hens nutrition: Effect on egg performance, egg quality indices and fatty acid composition of egg yolk lipids. [AUT. KORESP.] SYLWESTER ŚWIĄTKIEWICZ, [AUT.] ANNA ARCZEWSKA-WŁOSEK, WITOLD SZCZUREK, JOLANTA CALIK, DOROTA BEDNARSKA-ŁOJEWSKA, SYLWIA ORCZEWSKA-DUDEK, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, EWA TOMASZEWSKA, DAMIAN JÓZEFIAK. Ann. Anim. Sci. 2020 Vol. 20 Iss.3 s. 961-973, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2020-0019
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annals of Animal Science 2020 Vol. 20 Iss.3, s. 961-973
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

the aim of this study was to evaluate the effect of algal oil with very high level of docosahexaenoic acid (dhA, c22:6n-3) used as fat source in the diet for laying hens, on egg yolk lipids fatty acid com-position, as well as egg production and egg quality indices, in comparison with other dietary fat sources. the experiment was carried out on 168 isA Brown hens (25 to 60 wks of age), allocated to 7 groups of 12 replicates (cages), with two birds in each cage. the experimental diets were sup-plemented with 2% of different fat sources, i.e. soybean oil (so), coconut oil (co), rapeseed oil (RO), linseed oil (LO), camelina oil (CAO), fish oil (FO), or algal oil (AO). Laying performance indices, i.e. egg production, mean egg weight, feed intake, feed conversion ratio, or egg and eggshell quality parameters were not affected by used fat sources (P>0.05). Dietary fat sources significantly influenced egg yolk lipids fatty acids composition. Thus, AO addition caused some changes in the yolk lipid profile that were favourable from the dietary perspective, i.e., increased concentration of eicosapentaenoic acid (epA) and dhA (p<0.05). however, boiled eggs from hens fed a diet with Ao were characterized by an inferior flavour and taste to those from other groups. In conclusion, the results of this experiment have shown that the use of AO in the laying hens nutrition is an efficient way to increase the deposition of n-3 long chain polyunsaturated fatty acids (n-3 lcpufAs) in eggs, without negative effect on egg performance, however further researches, aiming to establish optimal Ao dietary level that does not adversely affect the organoleptic properties of eggs, are needed.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47108) wydawnictwo ciągłe #47108

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,090
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 sierpnia 2020 10:01
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się