Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of carboxymethyl cellulose/candelilla wax edible coating incorporated with ascorbic acid on the physicochemical and sensory qualities of prepackaged minimally processed carrots (Daucus carota L.) during cold storage.

Opis bibliograficzny

Effect of carboxymethyl cellulose/candelilla wax edible coating incorporated with ascorbic acid on the physicochemical and sensory qualities of prepackaged minimally processed carrots (Daucus carota L.) during cold storage. [AUT. KORESP.] DARIUSZ KOWALCZYK, [AUT.] TOMASZ SKRZYPEK, KATARZYNA ŁUPINA. J. Food Process. Preserv. 2020 Vol. 44 Issue 9 Article number e14713 Article number e14713, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/jfpp.14713
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Food Processing and Preservation 2020 Vol. 44 Issue 9 Article number e14713, Article number e14713
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Minimally processed carrots (MPC) was coated with ascorbic acid-added carboxymethyl cellulose/candelilla wax emulsion, then placed in plastic boxes with perforated polyethylene wrap, and stored at 5 degrees C. It was found that the horizontal cross-section of samples absorbed larger amounts of emulsion than the lateral surface. The individual wax globules of the coating deposited in the interior of the damaged (by peeling) cortical cells were visualized using scanning electron microscopy. The coating improved water vapor resistance of MPC, temporarily increased the respiratory rate, decreased the activity of polyphenol oxidase, and prevented the formation of "white blush." The acidity, total phenolic content, and texture of the MPC were not affected by the coating treatment. In summary, the edible coating (along with packaging) can serve as a promising approach for maintaining the fresh-like characteristics of minimally processed carrots through 21 days of cold storage. Practical applications The treatment of minimally processed carrots with the carboxymethyl cellulose/ candelilla wax/ascorbic acid emulsion results in increased moisture retention. Consequently, the coated carrots exhibit reduced weight loss, unchanged hardness, and no "white blush." As expected, the coating inhibited the activity of polyphenol oxidase, most likely due to the MPC surface acidification. In summary, the edible coating (along with packaging) can serve as a promising approach for maintaining the fresh-like characteristics of minimally processed carrots through 21 days of cold storage. However, the noticeable disadvantage of the coated carrots is the waxy circular deposit around the pericycle and endodermis cells.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47224) wydawnictwo ciągłe #47224

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,190
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 września 2020 07:48
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się