Release kinetics and antibacterial activity of potassium salts of iso-α-acids loaded into the films based on gelatin, carboxymethyl cellulose and their blends.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The effect of increasing concentrations (0, 15, 30, and 60 mg/100g) of potassium salts of iso-alpha-acids (KIAA) on the release kinetics and antimicrobial activity of edible films based on gelatin (GEL), carboxymethyl cellulose (CMC) and their blends (75/25, 50/50, and 25/75) was investigated. Due to the phase separation, the GEL formed microspheres in the 50/50 and 25/75 mixtures. Release of KIAA from the GEL and CMC-rich films was primarily caused by swelling and dissolution, respectively. The pure GEL film offered at least 14 times slower release of KIAA compared to the polysaccharide carrier. The Weibull with F-max and Gompertz models efficiently predicted the release behavior. The KIAA diffusion mechanism was found to be Quasi-Fickian. The KIAA-added carriers exhibited strong inhibitory effects on E. coli, L. monocytogenes, and S. aureus. The GEL100 system had the best antibacterial effectiveness, likely due to its low pH resulting in high concentration of the undissociated forms of KIAA.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 24 września 2020 12:06 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 1 stycznia 2023 23:11 |