Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Release kinetics and antibacterial activity of potassium salts of iso-α-acids loaded into the films based on gelatin, carboxymethyl cellulose and their blends.

Opis bibliograficzny

Release kinetics and antibacterial activity of potassium salts of iso-α-acids loaded into the films based on gelatin, carboxymethyl cellulose and their blends. [AUT.] DARIUSZ KOWALCZYK, MONIKA PYTKA, URSZULA SZYMANOWSKA, TOMASZ SKRZYPEK, KATARZYNA ŁUPINA, MARTIN BIENDL. Food Hydrocoll. 2020 Vol 109 Article 106104, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodhyd.2020.106104
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD HYDROCOLLOIDS 2020 Vol 109, Article 106104
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The effect of increasing concentrations (0, 15, 30, and 60 mg/100g) of potassium salts of iso-alpha-acids (KIAA) on the release kinetics and antimicrobial activity of edible films based on gelatin (GEL), carboxymethyl cellulose (CMC) and their blends (75/25, 50/50, and 25/75) was investigated. Due to the phase separation, the GEL formed microspheres in the 50/50 and 25/75 mixtures. Release of KIAA from the GEL and CMC-rich films was primarily caused by swelling and dissolution, respectively. The pure GEL film offered at least 14 times slower release of KIAA compared to the polysaccharide carrier. The Weibull with F-max and Gompertz models efficiently predicted the release behavior. The KIAA diffusion mechanism was found to be Quasi-Fickian. The KIAA-added carriers exhibited strong inhibitory effects on E. coli, L. monocytogenes, and S. aureus. The GEL100 system had the best antibacterial effectiveness, likely due to its low pH resulting in high concentration of the undissociated forms of KIAA.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47244) wydawnictwo ciągłe #47244

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
9,147
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 września 2020 12:06
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się