Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Identification of sugars and phenolic compounds in honey powders with the use of GC–MS, FTIR spectroscopy, and X-ray diffraction.

Opis bibliograficzny

Identification of sugars and phenolic compounds in honey powders with the use of GC–MS, FTIR spectroscopy, and X-ray diffraction. [AUT.] KATARZYNA KOZŁOWICZ, [AUT. KORESP.] RENATA RÓŻYŁO, [AUT.] BOŻENA GŁADYSZEWSKA, ARKADIUSZ MATWIJCZUK, GRZEGORZ GŁADYSZEWSKI, DARIUSZ CHOCYK, KATARZYNA SAMBORSKA, JOLANTA PIEKUT, MARZENA SMOLEWSKA. Sci. Rep. (Nat. Publ. Group) 2020 Vol.10 Art Article number 16269, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1038/s41598-020-73306-7
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Scientific Reports 2020 Vol.10 Art, Article number 16269
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This work aimed at the chemical and structural characterization of powders obtained from chestnut flower honey (HFCh) and honey with Inca berry (HBlu). Honey powders were obtained by spray drying technique at low temperature (80/50 °C) with dehumidified air. Maltodextrin (DE 15) was used as a covering agent. The isolation and evaluation of phenolic compounds and sugars were done by gas chromatography–mass spectrometry analysis. Scanning electron microscopy, Fourier-transform infrared (FTIR) spectroscopy, and X-ray diffraction were performed to determine the morphology of the studied honey powders. The obtained results showed that the content of simple sugars amounted to 72.4 and 90.2 g × 100 g−1in HFCh and HBlu, respectively. Glucose was found to be the dominant sugar with a concentration of 41.3 and 51.6 g × 100 g−1in HFCh and HBlu, respectively. 3-Phenyllactic acid and ferulic acid were most frequently found in HFCh powder, whereas m-coumaric acid, benzoic acid, and cinnamic acid were the most common in HBlu powder. The largest changes in the FTIR spectra occurred in the following range of wavenumbers: 3335, 1640, and below 930 cm−1. The X-ray diffraction profiles revealed wide peaks, suggesting that both honey powders are amorphous and are characterized by a short-range order only.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47290) wydawnictwo ciągłe #47290

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,380
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 października 2020 08:45
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:05

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się