Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Polyphenol composition and antioxidant potential of instant gruels enriched with Lycium barbarum L. fruit.

Opis bibliograficzny

Polyphenol composition and antioxidant potential of instant gruels enriched with Lycium barbarum L. fruit. [AUT. KORESP.] MARTA OLECH, KAMILA KASPRZAK, AGNIESZKA WÓJTOWICZ, TOMASZ ONISZCZUK, [AUT.] RENATA NOWAK, MONIKA WAKSMUNDZKA-HAJNOS, MACIEJ COMBRZYŃSKI, MAREK GANCARZ, IWONA KOWALSKA, ANNA KRAJEWSKA, [AUT. KORESP.] ANNA ONISZCZUK. Molecules (Basel,Online) 2020 Vol. 25 Issue 19 Article number 4538, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules25194538
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2020 Vol. 25 Issue 19, Article number 4538
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Goji fruit (Lycium barbarum L.) has been identified as a polyphenolic compound plant source of noted richness. It also contains polysaccharides, carotenoids, vitamins and minerals, fatty and organic acids. The purpose of the presented research was to produce innovative instant corn gruels with various dry goji berry contents (1, 3 and 5%), to determine the level of included polyphenolic compounds (including individual free phenolic acids) and to assess the antioxidant properties of these functional-food products. A further objective was to identify the optimum value of one of the most important production parameter, the rotational speed of the extruder’s screw during gruel processing. The undertaken chromatographic analysis (LC-ESI-MS/MS) showed a wide variety of available phenolic acids. In the samples with 5% addition of fruit, eight phenolic acids were detected, whereas in the corn gruel without additives, only five were noted. The antioxidant activity, the content of free phenolic acids and the sum of polyphenols increased with increase of the functional additive. For all goji content, screw speeds of 100 and 120 rpm rather than 80 rpm resulted in higher polyphenol amounts and greater Trolox equivalent antioxidant capacity, as well as higher ability to scavenge DPPH.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47299) wydawnictwo ciągłe #47299

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,412
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 października 2020 08:49
Ostatnia aktualizacja:21 maja 2025 09:33

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się