Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

A novel biocatalyst, Enterobacter aerogenes LU2, for efficient production of succinic acid using whey permeate as a cost-effective carbon source.

Opis bibliograficzny

A novel biocatalyst, Enterobacter aerogenes LU2, for efficient production of succinic acid using whey permeate as a cost-effective carbon source. [AUT. KORESP.] HUBERT SZCZERBA, [AUT.] ELWIRA KOMOŃ-JANCZARA, KAROLINA DUDZIAK, ADAM WAŚKO, ZDZISŁAW TARGOŃSKI. Biotechnol. Biofuels 2020 vol. 13 Article number: 96, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1186/s13068-020-01739-3
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Biotechnology for Biofuels 2020 vol. 13, Article number: 96
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Background Succinic acid (SA), a valuable chemical compound with a broad range of industrial uses, has become a subject of global interest in recent years. The bio-based production of SA by highly efficient microbial producers from renewable feedstock is significantly important, regarding the current trend of sustainable development. Results In this study, a novel bacterial strain, LU2, was isolated from cow rumen and recognized as an efficient producer of SA from lactose. Proteomic and genetic identifications as well as phylogenetic analysis were performed, and strain LU2 was classified as an Enterobacter aerogenes species. The optimal conditions for SA production were 100 g/L lactose, 10 g/L yeast extract, and 20% inoculum at pH 7.0 and 34 °C. Under these conditions, approximately 51.35 g/L SA with a yield of 53% was produced when batch fermentation was conducted in a 3-L stirred bioreactor. When lactose was replaced with whey permeate, the highest SA concentration of 57.7 g/L was achieved with a yield and total productivity of 62% and 0.34 g/(L*h), respectively. The highest productivity of 0.67 g/(L*h) was observed from 48 to 72 h of batch fermentation, when E. aerogenes LU2 produced 16.23 g/L SA. Conclusions This study shows that the newly isolated strain E. aerogenes LU2 has great potential as a new biocatalyst for producing SA from whey permeate.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47326) wydawnictwo ciągłe #47326

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,040
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 października 2020 15:53
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się